Waar ben je naar op zoek?

Bel me terug
x

Bel me terug

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Vul hier uw gegevens in, dan nemen wij contact met u op.

Ik ga akkoord met het privacystatement

Feiten en fabels over duurzaam bouwen

Hout speelt een belangrijke rol in de bouwwereld. Houtbouw is dan ook weer helemaal terug van weggeweest. Door de klimaatopgave en woningnood wordt steeds duidelijker wat de voordelen zijn van houtbouw. Toch bestaan er nog genoeg fabels over houtbouw en duurzaam wonen. Is het wel echt duurzaam en is het bijvoorbeeld ook sterk genoeg? Unique House geeft antwoord!

Houtbouw is duurzame bouw

40% van de broeikasgassenuitstoot wereldwijd komt uit de bouwsector. Als je kijkt naar de materialen die worden gebruikt, dan is beton de grootste vervuiler. Daarna volgen staal en plastic. Samen zorgen deze materialen voor 15% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dit soort materialen groeien ook niet terug en raken dus op.

Vroeger bouwden we altijd met hout. Na de industriële revolutie raakten hout en andere biologische materialen op de achtergrond. Nu zien we een verschuiving en wordt er steeds vaker gekozen voor houtbouw. Dit is één van de weinige bouwmaterialen dat wel terug groeit en de wijze van de groei wordt ook nog eens verantwoord en gecontroleerd gedaan.

Feiten en fabels

Een hout gebouw is niet duurzaam 

Als je hout droog houdt en het gebruikt in de draagconstructie, dan kan het hout eeuwen mee gaan.  Het oudste houten gebouw ter wereld is 1500 jaar oud en is dankzij goed onderhoud en het droge hout nog steeds in goede staat!

Een hout gebouw is niet sterk genoeg

Dit is een fabel. Wanneer hout in de juiste samenstelling en op de juiste wijze wordt ingezet, dan is het sterk genoeg om te gebruiken voor de skeletbouw. Hout is net zo sterk als staal als je kijkt naar de massa-sterke verhouding en kan dus veel dragen!

Een houten gebouw is niet brandveilig

Veel mensen denken dat een houten gebouw niet veilig is vanwege brandgevaar. Maar niets is minder waar. Hout beschermt zich door bij ontbranding te verkolen. Dit vormt een bescherming voor de binnenkant van het hout. Een groot blok hout in de openhaard dooft bijvoorbeeld ook snel uit. Een houtbouw woning blijft bij brand langer stabiel en vormvast, waardoor er meer tijd is voor de evacuatie. Daarnaast worden dit soort woningen uitgerust met brandwerende bouwmaterialen om het risico verder te beperken.

Er is onvoldoende hout om veel woningen volgens houtbouw te laten bouwen

Veel mensen zijn bang dat als we bomen kappen voor houtbouw, de bossen verdwijnen. Maar hout is één van de weinige bouwmiddelen dat wel terug groeit. Houtbouwbossen worden op duurzame wijze beheerd, waardoor deze bossen niet kleiner worden maar juist groeien. Dit gebeurt volgens de strenge richtlijnen van de FSC en PEFC. Doordat dit bouwmateriaal wel groeit, zal er altijd genoeg van dit bouwmateriaal zijn, in tegenstelling tot beton en staal.

Huis laten bouwen volgens houtbouw

Bij Unique House bouwen we duurzame woningen met de houtbouwmethode. Wilt u uw droomhuis laten bouwen? Neem dan contact met ons op en vraag een gratis adviesgesprek aan.

Alles weten over onze woningen?

In onze brochure leest u alles over de specificaties van onze ecologische woningen. Ontdek alles over de mogelijkheden van u droomwensen en hoe uw woning kan bijdragen aan een beter milieu. We nemen u mee in alle mogelijkheden rondom duurzaam wonen en laten exact zien hoe ons bouwproces daarin bijdraagt. Wees zeker dat uw droomhuis op de meest duurzame en ecologische manier ontwikkeld en gebouwd wordt! Plan een gratis adviesgesprek in om uw wensen te bespreken.